Vinificatie

Vandaag een zeer boeiende dag over vinificatie. De ochtend begon met 8 wijnen (4 wit, 4 rood), blind te proeven. Dat is zo aan het begin van de Vinologenopleiding best moeilijk! Het waren gelukkig wel allemaal mono-cepages en zeer gangbare druivenrassen als Riesling, Chardonnay, Merlot en Syrah. Het is zeer leerzaam om de verschillende karakteristieken van de druiven te leren onderscheiden. En eerlijk gezegd: best moeilijk ook. 


In de middag kwam de moderne vinificatie-goeroe Stan Beurskens aan het woord. Bevlogen, met zeer veel kennis en wat humor. Stan is flying winemaker voor vele wijnhuizen. Hij heeft zijn eigen wijnbouw-adviesfirma en maakt ook zelf wijn in Limburg.
Stan vertelde over gisten, micro-organismen die overal op en in zitten en zich zeer snel vermenigvuldigen. Over hoe je spontane vergisting kunt voorkomen. Over de invloed van zuurstof en hout op de wijn. We leerden Nederlandse woorden voor bv de Franse benamingen. Zo is maceration ‘pulpstandtijd’ en malolactische fermentatie ‘BZA’ (biologische zuur afbouw). En de basiswijn voor de mousserende wijnen heet ‘grondwijn’.
We proefden in de middag ook weer wijnen. Daaronder ook van zijn Wijngaard Sint Martinus, wit rood en mousserend. Verrassend goed!

Kijk eens op Wijngaard Martinus en op Wijnbouwadvies al je meer wilt weten van Stan en zijn wijnen.Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop