Theorie en praktijk van het proeven

Deze maandag stond in het teken van de theorie en de praktijk van het proeven. Aan de hand van Robert Handjes liepen we eerst door verschillende oogstjaren van de Bordeaux heen. Een goed jaar is in het Bordeaux jargon een groots jaar. Een slecht jaar heet een klassieker. Het is maar dat u het even weet. Enige opluchting ook mijnerzijds omdat ik net wijn uit die regio heb geïmporteerd. Het door mij gekozen jaar 2010 bleek gelukkig een redelijke gouden greep. Ik had mij er uiteraard wel in verdiept, maar je weet maar nooit. 


Daarna volgde het proeven: 3 jaargangen witte Bourgogne en 3 jaargangen rode Bordeaux. Het was zeer boeiend om te proeven hoe er toch aanmerkelijke verschillen kunnen zijn binnen dezelfde soort en stijl wijn.

De middagsessie werd geleid door Magda van der Rijst. Er was aandacht voor de proefomgeving (ruimte, licht, temperatuur), voor het proefglas en voor je eigen conditie. Daarna werd er uitgebreid geproefd met o.a Gemischter Satz, Chenin blanc en Riesling. Als verrassing was er ook een geblindeerd zwart glas. De inhoud liet zich niet makkelijk raden. Daarna hebben we een Pinot Noir uit Australië en een Pinotage uit Zuid-Afrika beoordeeld op kwaliteit. Persoonlijk was ik zeer gecharmeerd van de Pinotage, maar bij een consumentenprijs van EUR 26.50 mag je ook iets verwachten. 
Ook leerden we in de middag fouten in wijnen te ontdekken: schimmels, azijnsteen en overdadig sulfiet bv. 

Het was wederom een interessante, leerzame en leuke dag!



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Powered by EasyWebshop