Vooralsnog gaat men ervan uit dat de aroma's van de begroeiing door de schil van de druiven worden opgenomen. De aroma's in het gebied zijn zeer sterk. Je vindt hier een rijkdom aan gewassen: cistusroos, tijm, lavendel, jeneverbes, laurier en ook pijnbomen. De geurstoffen worden overgedragen op de schil van de druiven en zo ontstaat garrigue. De bekendse druiven die garrigue goed in de wijn kunnen overdragen zijn syrah en grenache. In de neus en de smaak zijn dan hinten te herkennen van de lokale planten en kruiden. Daarnaast zitten de wijnen ook vol met donkerrood fruit. Een prachtige terroir expressie die vaak aangeduid wordt als typisch Zuid-Franse kruidigheid. De van oudsher meest aangeplante druiven voor rode wijn in de Languedoc-Roussillon zijn grenache, syrah, mourvèdre (ezelsbruggetje: te onthouden als GSM) en carignan. Tegenwoordig echter komen ook de elders bekende klassieke variëteiten op als merlot en cabernet sauvignon.
De wijnen gaan ook uitstekend samen met de lokale keuken. Denk eens aan lam, gegrild vlees en tomatensauzen met bv tijm. Dan herken je in optima forma de zondoorstoofde neus met mooie kruiden, warmte, heerlijk! De smaak sluit fantastisch aan: prachtige balans tussen de tannines en het fruit, ronde, krachtige impressie met een opvallende elegantie. Neem bijvoorbeeld eens een mooie fles uit de Costières de Nîmes, zoals
deze. Betaalbaar, elegant, kruidig en vol met.... garrigue.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.
Blog