De introductiedag


Een doos vol wijnliteratuur. 1200 bladzijden om te bestuderen. Het was de eerste kennismaking met de VinologenOpleiding van de WijnAcademie vanochtend om 09.00 uur.

De dag stond in het teken van de Nederlandse wijnbouw. Woordvoerder van de dag: Jan Oude Voshaar van Wijngaard de Wageningse Berg

Jan runt deze biologische wijngaard met veel passie. Hij verbouwt nieuwe verrassende druivenrassen als Regent, Johanniter, Merzling en Cabernet Cortis. Veelal nieuwe rassen die gemaakt zijn om goed te gedijen in ons klimaat. Dit is ook de reden waarom de wijnbouw in Nederland flink groeit. De reden daarvoor is dus niet zozeer gelegen in een klimaatsverandering maar meer in het feit dat we nu druivenrassen tot onze beschikking hebben die eerder rijp zijn. Als neveneigenschap zijn de nieuwe rassen ook nog beter resistent tegen meeldauw, waardoor ook de wijnbouw in Nederland beter mogelijk is geworden. Momenteel komen er in Nederland per jaar ongeveer 10 wijngaarden bij.
Jan produceert zijn wijnen biologisch. Dit houdt in dat hij een veelvoud minder bestrijdingsmiddelen gebruikt dan in de gangbare wijnbouw. Geen kunstmest, het juiste loofwandbeheer (de bladeren aan de wijnrank), groenbemester (verbouwen van planten/bloemen tussen de wijnranken om voor mest te zorgen) en keuze van de juiste druivenrassen: Jan doet het allemaal om biologisch te kunnen verbouwen. Door een strenge druivenselectie heeft hij ook veel minder sulfiet nodig.

De middag werd gevuld door een bezoek aan de wijngaard de Wageningse Berg. Met een leuke en interessante toelichting van onze toekomstige docent Robert Handjes. We kwamen op het juiste moment want in de wijngaard werd hard gewerkt aan het snoeien van scheuten van de loofwand.
Bijgaand daarvan een kort filmpje en wat foto's van de wijngaard.

Een leerzame dag die veel belooft voor het vervolg van de opleiding. 
Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Blog

Webshop gemaakt met EasyWebshop